Wat is de deeleconomie?

De snelgroeiende deeleconomie combineert traditionele manieren van uitwisselen met moderne technologie, en biedt jou daarmee op steeds meer manieren de mogelijkheid om zelf het heft in handen te nemen. Hoe?

Online platformen faciliteren doelgericht contact tussen jou en mensen bij jou in de buurt, en maken het mogelijk om op een makkelijke en snelle manier bijvoorbeeld je auto, huis, boormachine, tuin, skills, of maaltijd met anderen te delen. Daarnaast verbindt de deeleconomie huiseigenaren met reizigers. Op deze manier kun je slimmer gebruik maken van wat er al is. Iedereen wint want je buurt wordt gezelliger en het milieu wordt minder belast. Je portemonnee deelt ook mee in de pret, want de deeleconomie zorgt ervoor dat je minder uit hoeft te geven om hetzelfde voor elkaar te krijgen. En biedt je de mogelijkheid om geld te verdienen aan wat je al bezit, maar niet altijd gebruikt.

De deeleconomie biedt óók kansen voor ondernemers, bedrijven en instellingen. Want ook bedrijven kunnen ongebruikt materieel, diensten en personeel met elkaar delen. Dit brengt financieel voordeel, maar ze zijn ook duurzaam bezig, werken samen en ontmoeten nieuwe collega’s. Het enige platform op dit gebied in Nederland is Floow2.

Kijk eens rond hier op share NL. Bekijk de ervaringen van anderen en ga op zoek naar de platformen die bij jou passen! Hieronder vind je een lijst van deeleconomie platformen in Nederland.

Accommodatie
AirBnB
Couchsurfing
Huizenruil
Deelstoel (werkplekken voor ambtenaren)
 
Mobiliteit
Auto’s
Snappcar
MyWheels
WeGo
Ritten
Toogethr
 
Spullen
Peerby
Ikringloop (app)
Koopdelen (binnenkort)
Noppes (ook diensten)
3D Hubs
Deelit
Studieboeken
 
Diensten
Konnektid
Croqqer
Klusup
 
Voedsel
ThuisafgehaaldShareyourmeal
Tuintjedelen (binnenkort)
 
Zorg
WeHelpen
Oudermatch
 
Overige
Crowdroaming
 
Kunst en cultuur
AliceMoves
 
Bedrijven en instellingen
Floow2
 
Algemene websites
http://www.deeleconomie.nl (Juul Martin en Nils Roemen)
Engelstalig:
http://www.collaborativeconsumption.com
http://www.shareable.net
http://www.meshing.it
http://www.ouishare.net
http://www.p2pfoundation.net
 
Dit overzicht is niet compleet. Er komen regelmatig nieuwe start-ups bij. Wees vrij om ons hiervan op de hoogte te brengen!
 
_____
 
We werken momenteel ook aan intensievere informatie over de diverse categorieen, zoals vervoer, verblijf, voedsel, spullen e.d. Vooruitlopend hierop vind je hieronder alvast (voorlopige) verdieping over vervoer en verblijf. Let wel: alle content is nog onder voorbehoud van onvolkomendheden. Zodra begin 2014 de nieuwe website gelanceerd wordt, zal dit een update en eigen plek op de site krijgen.
 
Vervoer
Door het delen van vervoer kunnen we bijdragen aan minder files, minder CO2 uitstoot en daarnaast fors besparen. Volgens het Nibud komen onze maandelijkse kosten voor vervoer op de tweede plek in ons budget, na onze hypotheek of huur.

Ben je in het bezit van een middenklasse auto, dan ben je maandelijks al snel honderden Euro’s kwijt aan brandstof, verzekeringen, parkeren, belastingen, onderhoud, afschrijvingen en eventuele rente.

Onze auto gebruiken we gemiddeld slechts 1 uur per dag, oftewel 23 uur per dag staat deze stil. Ook zit er gemiddeld maar 1,2 persoon in de auto, oftewel bijna 3 lege zitplaatsen.

Dit schept zeer goede mogelijkheden voor autodelen. Je kunt echter meer dan alleen je auto delen:

_____

Verblijf
Steeds meer mensen om je heen hoor je erover: het verhuren van een logeerkamer of zelfs je hele huis. Met als doel om zo wat extra bij te verdienen (of je hoofd boven water te houden). Er daarnaast is het ook nog heel erg leuk: mensen ontmoeten uit de hele wereld. Sommigen zullen zelfs je advies vragen over restaurants, musea en bijzondere buurten.
Er zijn diverse vormen voor het tijdelijk delen van je verblijf:

Advertenties

2 gedachtes over “Wat is de deeleconomie?

  1. Pingback: Eerlijk zullen we alles delen | Campusblog

  2. Duidelijk verhaal over de deeleconomie! Ik beheer de website http://www.huren.nl/. Ik ben het er mee eens dat het lenen van spullen interessant kan zijn. Echter, je hoort vaak om je heen dat lang niet alles te leen is wanneer je het nodig hebt. Wat dan vaak vergeten wordt is het feit dat er veel verhuurbedrijven in de buurt aanwezig zijn die wel alle producten verhuren. Het zou mooi zijn als daar meer naar gekeken wordt. Leen iets van je buren wanneer dit aanwezig is en anders huur het bij een van de vele verhuurbedrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s