Amsterdam omarmt de deeleconomie

Amsterdam, 14 februari 2014

Gemeente Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet richting de opkomende deeleconomie. Raadslid Freek Ossel heeft officieel bekend gemaakt dat de stad haar inwoners toe zal blijven staan om de eigen woonruimte te verhuren aan bezoekers door middel van platforms zoals Airbnb. Met dit besluit ontwikkelt Amsterdam zich ook steeds meer tot een ‘Sharing City.

Wethouder Ossel ziet deze vorm van verhuur als een ‘aanvullende verblijfsvorm die past in het gastvrije Amsterdam.’ Dit is niet alleen een belangrijk gebaar naar bezoekers van de stad. Het is een helder signaal dat Amsterdam de snelgroeiende deeleconomie actief omarmt.

‘We willen Amsterdam graag feliciteren met deze veelbelovende beslissing,’ zegt Harmen van Sprang, mede-oprichter van shareNL. ‘Het is niet alleen fantastisch nieuws voor bezoekers, maar ook voor Amsterdammers zelf. Het geeft hen de mogelijkheid een centje extra te verdienen. Daarnaast is er het sociale aspect: de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. En het is goed voor lokale bedrijven: denk aan restaurants, retail, cultuur en transport.’

Betekent dit nieuws dat Amsterdam zich wereldwijd op de kaart zet als koploper binnen de deeleconomie? Pieter van de Glind, ook mede-oprichter van shareNL, weet dit wel zeker: ‘Eén van onze ambities is om van Amsterdam de eerste Europese Sharing City te maken. Deze ontwikkeling is slechts één van de vele factoren die bewijst dat deze stad alles in zich heeft om een Sharing City te worden.’ Pieter en Harmen hebben er het volste vertrouwen in dat de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, later dit jaar op de landelijke conferentie van shareNL, een resolutie zal ondertekenen waarin hij Amsterdam uitroept tot Sharing City.

‘We zijn blij met alle aandacht die de deeleconomie krijgt in Nederland,’ aldus Harmen. ‘Van startups tot grote bedrijven, van Economische Zaken tot aan de Europese Unie, en van steden tot aan burgers, iedereen lijkt dit fenomeen in beeld te hebben.’ shareNL, het platform voor de Nederlandse deeleconomie, brengt al deze partijen bij elkaar, om samen te werken en de deeleconomie verder te brengen.

De potentie is er in elk geval, zo blijkt ook uit onderzoek van Van de Glind onder 1330 Amsterdammers: 84% is bereid deel te nemen aan één of meer deeleconomie-initiatieven. Het is dan ook waarschijnlijk dat de groei van de deeleconomie de komende jaren verder zal toenemen.

___

Over shareNL

shareNL is het platform voor de deeleconomie in Nederland. shareNL informeert en inspireert individuen; verbindt en vertegenwoordigt deeleconomie-initiatieven; adviseert bedrijfsleven en overheden. Daarnaast doet shareNL onderzoek en publiceert het artikelen en boeken. Eind 2014 vindt er een landelijke conferentie plaats.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s