Terugblik 2013

ImageDe laatste dag van 2013, een mooi moment om eens rustig terug te kijken op het afgelopen jaar en alvast een blik te werpen op morgen, 2014. Hieronder een overzicht van de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Januari: De Amsterdamse startups Peerby, Toogethr en Konnektid, en de Utrechtse startups Snappcar en Thuisafgehaald hebben zich verenigd onder de noemer shareNL. Zij willen samen de Nederlandse deeleconomie verder brengen.

Februari: Pieter begint aan zijn afstudeeronderzoek naar het consumentenpotentieel van de deeleconomie en werkt daarbij samen met de founders van shareNL.

Maart: Pieter wordt Nederlands ambassadeur voor www.collaborativeconsumption.com

April: Zowel Tegenlicht als EenVandaag besteden uitgebreid aandacht aan de deeleconomie. Daarnaast organiseerde we de eerste shareNL meetup voor de Nederlandse deeleconomie. Vervolgens waren er ‘drinks en pitches’ van OuiShare.

Mei: Alle shareNL founders zijn bij het OuiShareFest in Parijs. Een zeldzaam moment om eens goed door te praten over hoe shareNL eruit moet komen te zien. Pieter is ook aanwezig in Parijs en wordt mede-founder van shareNL.

Juni: ShareNL wordt uitgebreid. Floow2, de ‘Sharing Marketplace for Business Equipment and Services’ sluit zich aan bij shareNL. Daarnaast wordt het founderteam versterkt door Harmen van Sprang. Nu bestaat shareNL uit acht founders waarvan zes bedrijven en twee enthousiastelingen. Een uitgebalanceerd founder team dat in staat moet zijn om shareNL in de tweede helft van 2013 echt van de grond te krijgen.

 Juli & Augustus: Het afstudeeronderzoek van Pieter is klaar. De potentie van de deeleconomie blijkt hoog. Er is een hoge bereidheid tot deelname aan verschillende deeleconomie platformen. Daarnaast kent 90% van de respondenten de deelplatformen nog niet. Werk aan de winkel dus! Ook wordt deze website in gebruik genomen en zitten Harmen en Pieter klaar om de shareNL trein voort te stuwen.

September: Niets is minder waar, nu shareNL een site en een gezicht heeft lopen de aanvragen voor presentaties en ‘kopjes koffie’ binnen. Ook is het fantastisch om te zien hoeveel mensen een steentje bij willen dragen. Hoogtepunten van september zijn de uitzending Top Names van Fast Moving Targets en onze presentatie bij het European Economic and Social Committee in Brussel. Daarnaast organiseren we deze maand ook de tweede shareNL meetup waarin Pieter de resultaten van zijn onderzoek deelde en ook Lisa Gansky vanuit het Witte Huis in Washington aanwezig was om te praten over online trust. Verder sluit shareNL zich deze maand aan bij het European Sharing Economy Coalition.

Oktober: We leggen de kiem voor een Shareable Amsterdam met het Amsterdam Economic Board, Syntens Innovatiecentrum en de Technology Transfer Offices van UvA, VU en VUmc. Dit door samen na te denken over de vraag: ‘Delen is het nieuwe hebben,’ hoe wordt metropoolregio Amsterdam Europese voorloper in de peer-to-peer economie? Daarnaast geven we en presentatie bij het RijksinnovatieLab. Ook namen we, op de dag van de duurzaamheid, plaats in een panel rondom de sharing economy tijdens de ‘Circulaire Stad: New models in action‘ in Pakhuis de Zwijger. Los van de presentaties spreken we in deze maand over de deeleconomie met allerlei verschillende partijen zoals bijvoorbeeld; de KvK, Amsterdam Economic Board, Business Contact Uitgeverij, P2P foundation en Social Enterprice. Ondertussen blijft de media aandacht enorm en haalt de realiteit het founder team constant in. Grote drukte maar ook enorm veel plezier!

November: Harmen en Pieter houden gelijktijdig een presentatie over de deeleconomie en Shareable Amsterdam. Het publiek (waaronder veel beleidsmakers) reageert enthousiast. De basis is gelegd. Daarnaast doen we nog een TEDxYouth presentatie om jongeren de mogelijkheden van de deeleconomie te laten zien. Ook organiseren wij samen met Professional Rebel de ‘Sharing Economy startup tour.’ Met 35 deelnemers de drukste startup tour ooit! Verder spraken we deze maand onder andere met Achmea over verzekeren en de deeleconomie. En spraken we met vertegenwoordigers van de European Economic and Social Committee (EESC) over de deeleconomie en de mogelijkheden voor een Shareable Amsterdam.

December: We geven presentaties bij het Cultuur en Participatiefonds en het Verbond van Verzekeraars. Ook organiseren we de derde shareNL meetup, deze keer over een landelijke deeleconomie campagne. Tussen alle afspraken en bijeenkomsten door denken we ook na over shareNL. Hierover meer in januari!

Terugkijkend stellen wij dat shareNL en de deeleconomie in een stroomversnelling zijn geraakt. We zien dit aan alles wat op ons afkomt (media, bedrijven, overheden, publieke instellingen, onderzoeksinstellingen, consumentenpotentieel) maar ook aan trends in de samenleving. 2014 wordt nu al het jaar van het delen genoemd!

Foto: http://justaperfectdaydotcom.wordpress.com/2013/06/12/lache-de-lanternes/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s