Nederlanders & de deeleconomie (een goede combinatie!)

NCDO Nederlanders & de deeleconomieNCDO, het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking, heeft een grootschalig en representatief onderzoek verricht over Nederlanders en de deeleconomie. Dit is in navolging van het afstudeeronderzoek van Pieter van de Glind het eerste grote landelijke onderzoek naar de potentie van de deeleconomie in Nederland.

Uit de resultaten blijkt onder andere wat Nederlanders al massaal delen maar dit nog niet veel doen via online platformen (6%). In lijn daarvan deelt slechts vier procent van de Nederlanders met mensen buiten de eigen kennissenkring. De meest bepalende factoren voor de bereidheid tot het delen van de eigen spullen zijn het inkomen en de mate waarin mensen altruïstische waarden aanhangen. Deze hebben beiden een positieve invloed op de ‘deelbereidheid.’ Deze factoren gelden ook voor de bereidheid tot het lenen van anderen, echter vertonen hier de mensen zonder betaald werk een hogere bereidheid.

Positief is het toekomstbeeld dat wordt geschetst in het rapport. Zo wordt er geschreven “dat er wel eens een zonnige toekomst in het verschiet zou kunnen liggen voor de Nederlandse deeleconomie.” Jong en oud delen beiden veel en jongeren zien via apps en smartphones meer mogelijkheden tot delen. “De weg naar een bloeiende deeleconomie lijkt dan ook in Nederland open te liggen.”

Download het complete rapport hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s