Shareable Cities

Amsterdam delenDeze week spreekt shareNL zowel op het jaarcongres van Onderzoek en Statistiek Amsterdam als tijdens ‘Smart Innovation in the West-Side,‘ eveneens in Amsterdam. Wij zullen het hier (onder andere) hebben over Shareable Cities, vrij vertaald ‘de delende stad.’ Wij zien namelijk grote kansen voor de deeleconomie in steden en hebben dan ook als missie om Amsterdam de eerste Europese Shareable City helpen te worden.

Wat maakt steden bijzonder? Door de hoge dichtheid aan mensen zijn de transactiekosten laag. Het kost weinig om mensen, diensten, spullen en nieuws elkaar te laten vinden. Hierdoor zijn steden efficiënter en duurzamer dan het platteland. Dit komt goed uit omdat nu al meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont en naar verwachting is dit percentage in 2050 opgelopen naar 75 procent. Dat biedt dus enorme kansen voor een duurzame toekomst.

De deeleconomie is een aanjager van de duurzame stad. Mobiliteit, goederen, voedsel, diensten, grond, geld en accommodatie worden efficiënter benut. Online platformen bieden jou als individu toegang tot stilstaande auto’s, ritten, voedsel, diensten, grond, geld en accommodatie van anderen en bieden jou de mogelijkheid om wat je zelf bezit te verhandelen. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen deel willen nemen aan de deeleconomie. De een vanwege de extra inkomsten, de ander vanwege het elkaar helpen en de volgende vanwege de positieve impact op het milieu. Dit blijkt ook uit het afstudeeronderzoek van Pieter van de Glind over het consumentenpotentieel van de deeleconomie onder 1300 Amsterdammers.

De reden dat deeleconomie-platformen het snelst aanslaan in steden is  dus eenvoudig te verklaren. Het uitwisselen op lokaal niveau gaat gemakkelijk want er zijn veel mensen dichtbij en vindbaar dankzij moderne technologie. Het is dan ook te verwachten dat deze nieuwe economie in hoog tempo door zal groeien met alle bijkomende voordelen van dien. Er zijn echter ook uitdagingen. Huidige wet- en regelgeving en het huidige belastingstelsel zijn niet gemaakt voor deze nieuwe economie. Hierdoor lopen de grotere deeleconomie-platformen soms al tegen grote belemmeringen aan en dreigt de deeleconomie te verzanden in een politiek spel. Daarom heeft shareNL een missie genaamd ‘Shareable Amsterdam.’ Wij willen dat Amsterdam San Fransisco en Seoul volgt en zichzelf uitroept tot Shareable City. Bijvoorbeeld door het ondertekenen van een resolutie zoals is gedaan in de Verenigde Staten. Een dergelijke resolutie zou de ideale basis zijn om samen verder te bouwen aan de duurzame stad van de toekomst. Natuurlijk kijken wij verder dan Amsterdam en willen wij nog veel meer Shareable Cities. De deeleconomie en de gemeenten hebben immers gedeelde doelen: een participerende samenleving, veerkrachtig op lokaal niveau.

Kun jij ons helpen met Shareable Amsterdam? Of Shareable Rotterdam / Den Haag / Utrecht / Nijmegen / Groningen / Antwerpen etc.  Neem dan contact met ons!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s